Παρεντερική σίτιση: Περιποίηση κεντρικού φλεβικού καθετήρα

Παρεντερική διατροφή ( ή σίτιση ή θρέψη) είναι η χορήγηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών διαμέσου περιφερικής ή κεντρικής φλέβας. Θρεπτικά συστατικά είναι τα αμινοξέα, οι υδατάνθρακες, τα λιπίδια, οι ηλεκτρολύτες, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες.

Η παρεντερική διατροφή συνήθως χρησιμοποιείτε στο σύνδρομο βραχέος εντέρου, στην νόσο του crohn, σε ισχαιμία του εντέρου, σε απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα, χαμηλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών λόγω καρκίνου( καρκινική καχεξία). Σε περιπτώσεις που είναι δεν διαχειρίσιμοι οι έμετοι και οι διάρροιες.

Η νοσηλεία κατ’οίκον μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού αναλαμβάνει την παρεντερική διατροφή του ασθενούς. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ανακάμψουν μετά από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χορηγούνται με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Εφαρμόζουμε άσηπτη τεχνική κατά την προετοιμασία και την χορήγηση παρεντερικών σκευασμάτων. Γίνεται περιποίηση του φλεβικού καθετήρα η οποία περιλαμβάνει τον καθαρισμό, αλλαγή γάζας και την έκπλυση ή τον ηπαρινισμό του ανάλογα με την χορήγηση ( συνεχόμενη 24 ώρου ή διακοπτόμενη). Ενημερώνουμε τον ασθενή για την διαδικασία και τα οφέλη της παρεντερικής σίτισης και εκπαιδεύουμε το συγγενικό περιβάλλον στην διαχείριση της.