Skip to main content

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων που ταλαιπωρεί ή και απειλεί την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων από το απλό κρυολόγημα μέχρι και την πνευμονία.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Λοιμώξεις Ανώτερου Αναπνευστικού είναι οι λοιμώξεις που αφορούν το φάρυγγα, το λάρυγγα και τις αμυγδαλές και προκαλούν αντίστοιχα φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα. Στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συγκαταλέγονται και η ιγμορίτιδα, η ωτίτιδα και η γρίπη. Συνήθως οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οφείλονται σε ιούς ( ιογενείς).
  • Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού είναι οι λοιμώξεις που αφορούν την τραχεία και τους πνεύμονες. Συνήθως πρόκειται για μικροβιακές λοιμώξεις στις οποίες περιλαμβάνονται η πνευμονία, η τραχειϊτιδα, η τραχειβρογχίτιδα καθώς και οι παροξυσμοί της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ( ΧΑΠ).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το αίτιο που προκάλεσε την λοίμωξη, το σημείο που εντοπίζεται και την γενική κατάσταση του ατόμου (ηλικία, συνύπαρξη άλλων παθολογικών παραγόντων.

  • Κοινό κρυολόγημα
  • Συνήθως εμφανίζεται με αίσθημα ξηρότητας της στοματικής και ρινικής κοιλότητας και μετά από ένα ή δύο 24ωρα ακολουθεί ρινική καταρροή και απόφραξη, βήχας, φτάρνισμα, πονοκέφαλος, συνήθως δεν παρατηρείται πυρετός.
  • Γρίπη-Covid-19
  • Η γρίπη είναι μια σοβαρή λοίμωξη, δεν σχετίζεται με τις κοινές ιογενείς λοιμώξεις και βάζει σε μεγάλο στρες τον οργανισμών. Οφείλεται στον ιό της γρίπης ο οποίος μεταλλάσσεται, αλλάζει δυνατότητες και ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και από τα υπάρχοντα εμβόλια. Αυτός είναι και ο λόγος που αλλάζουμε χρόνο με το χρόνο τα εμβόλια. Η γρίπη εμφανίζεται με πολύ υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα και έντονη κακουχία. Η πιο συχνή επιπλοκή της είναι η πνευμονία την οποία δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύκολα.
  • Πνευμονία είναι η λοίμωξη του πνευμονικού παρεγχύματος. Τα συμπτώματα και η βαρύτητα της εξαρτώνται από τον μικροβιακό ή ιϊκό παράγοντα που την έχει προκαλέσει και από την γενική κατάσταση του ατόμου που έχει προσβληθεί.

Πρόληψη

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβουμε μια λοίμωξη του αναπνευστικού, αφ’ ενός λόγω του μεγάλου αριθμού τον ιών που μπορούν να την προκαλέσουν και αφ’ εταίρου ότι πολύ από αυτούς τους ιούς κυκλοφορούν ελεύθερα στο περιβάλλον. Η καλύτερη πρόληψη είναι η προσοχή και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Όταν κάποιος νοσεί από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού δεν θα πρέπει να πλησιάζει τους γύρω του σε πολύ κοντινή απόσταση, να αποφεύγει την σωματική επαφή μαζί τους, να πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό, να μην χρησιμοποιεί κοινά οικιακά σκεύη και πετσέτες με τα άλλα άτομα.
Στην πρόληψη θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την σωστή υγιεινή διατροφή ( φρούτα-λαχανικά) και τακτική σωματική άσκηση.

Εμβολιασμός

Αποτελεί το καλύτερο προληπτικό μέτρο για την προστασία από τις ιογενείς λοιμώξεις. Τα εμβόλια περιέχουν εξασθενημένα στελέχη μολυσματικών παραγόντων ή πολύ μικρά συστατικά ( πρωτεΐνες). Με τον εμβολιασμό διεγείρεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παράγει αντισώματα τα οποία παραμένουν στον οργανισμό με σκοπό να αναγνωρίσουν ή να καταστρέψουν τους ιούς όποτε εκτεθούμε σε αυτούς.

Η νοσηλεία κατ’οίκον πάντα στο πλευρό των ασθενών με ένα τηλεφώνημα στο 699.554.7633

Leave a Reply