Skip to main content

Οι πυρκαγιές αποτελούν ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. Κατά την διάρκεια μιας πυρκαγιάς, η ατμόσφαιρα μπορεί να μολυνθεί με διάφορα επιβλαβή σωματίδια και χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την καύση των υλικών. Η εισπνοή αυτών των μολυσμένων σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για να προστατευτείτε από τον μολυσμένο αέρα κατά τη διάρκεια  της πυρκαγιάς , ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Παραμείνετε σε κλειστούς χώρους: Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, προσπαθήστε να παραμείνετε σε κλειστούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο. Κλείστε παράθυρα και πόρτες για να αποτρέψετε την είσοδο μολυσμένου αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικά φίλτρα αέρα: Εάν έχετε στη διάθεσή σας ειδικά φίλτρα αέρα για επιβλαβή σωματίδια, χρησιμοποιήστε τα.
  • Φορέστε προστατευτική μάσκα: Χρησιμοποιήστε μάσκα που προστατεύει από σωματίδια PM2.5 ή N95/N99 . Αυτές οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν να περιοριστεί η εισπνοή επιβλαβών σωματιδίων.
  • Περιορίστε τη σωματική δραστηριότητα: Ιδίως εάν είστε σε περιοχή με μολυσμένο αέρα.
  • Παραμείνετε ενημερωμένοι: Παρακολουθείτε τις τοπικές αρχές και τις μετεωρολογικές υπηρεσίες για πληροφορίες σχετικά με τις πυρκαγιές και την ποιότητα του αέρα. Μείνετε ενήμεροι για τις οδηγίες αποφυγής και αντιμετώπισης του προβλήματος.
  • Αποφύγετε την εξωτερική εργασία: Εάν εργάζεστε σε κήπο ή κάνετε άλλες εξωτερικές εργασίες, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις δραστηριότητες.

Οι πυρκαγιές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας λόγω του μολυσμένου αέρα που δημιουργείται. Είναι σημαντικό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να προστατευτούμε και να περιορίσουμε την εισπνοή των επιβλαβών σωματιδίων. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων.